Konkursramt skolebyggeri klar til genstart – opføres stadig til svanemærket

Et urealistisk lavt tilbud i den oprindelige udbudsrunde sendte totalentreprenøren på den svanemærkede Sundskolen mod konkurs. Nu skal skolen bygges færdig.
De ydre rammer på Sundskolen står nogenlunde færdige – men har bl.a. været ramt af vandskade. Nu er der igen håb for, at skolen i Sundby ved Nykøbing Falster bliver landets første permanente, svanemærkede folkeskole. Den forventes færdig til skolestart 2026. Foto: Guldborgsund Kommune

Den blev omtalt i internationale medier og hyldet for sit design, inden den overhovedet var bygget. Så gik den oprindelige totalentreprenør på den svanemærkede Sundskolen i Sundby i Guldborgsund Kommune, Bo-Hus, konkurs – i december 2022. Det er mere end to år siden. Nu har kommunen afgjort et storentreprise-udbud til fordel for tre lokale virksomheder.

De tre vindere af storentreprisen er Idebyg med adresse i Nykøbing Falster, Rask EL, der har afdelinger i Maribo, Nykøbing F., og Vordingborg, samt MSE Entreprise fra Nørre Alslev. De vinder udbuddene på de økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Læs også

Internationale medier: Svanemærket skole i Guldborgsund imponerer

Guldborgsund Kommune har siden Bo-Hus-konkursen afsøgt flere muligheder for at få bygget skolen færdig. Det juridiske efterslæb og de byggetekniske fejl og mangler, som løbende er blevet konstateret, har betydet, at der i maj sidste år blev indgået en aftale med et eksternt totalrådgiverteam bestående af ABC – Rådgivende Ingeniører, H+ Arkitekter og Kragh Berglund Landskabsarkitekter.

Bygherrerådgiver på skolebyggeriet er Rambøll.

Bygger fortsat svanemærket

Med udvælgelse af de tre udbudsvindere følger en tillægsbevilling på 160 mio. kr. til byggeriet, så skolen kan blive bygget færdig hurtigst muligt. Tillægsbevillingen finansieres ved at udvide den leasingaftale, der allerede er på skolebyggeriet. Det vil sige, at man deponerer de 160 mio. kr., som så frigives igen over de kommende 25 år.

Den svanemærkede Sundskole kommer til at ligge som en åben ring, der er hævet op i terrænet. Bag designet står Henning Larsen, Skala Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter. Illustration: Sora Images.

Rådgiverteamet har skabt sig et grundigt overblik over alle uløste opgaver for at sikre et præcist og detaljeret udbudsmateriale.

Totalrådgiveren vurderer, at behovet for en tillægsbevilling primært skyldes, at den tidligere totalentreprenør har lavet en urealistisk beregning af byggeriets reelle omkostninger i forbindelse med det oprindelige tilbud, der blev givet i udbudsrunden i 2020. Ifølge den eksterne totalrådgiver var tilbuddet 67 mio. kr. for lavt.

Læs også

Nye forsinkelser rammer Danmarks første svanemærkede skole

Herudover viser Guldborgsund Kommunes egne beregninger, at der har været store udgifter til udbedring af byggetekniske fejl og mangler udført af den tidligere totalentreprenør (40 mio. kr.), udgifter i forbindelse med konkursen (24 mio. kr.) samt udgifter til forlænget drift af bygningen (15 mio. kr.).

Martin Lohse, formand for Børn og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune, udtaler:

– Det er vigtigt for mig at understrege, at vi ikke kommer til at ændre på materialevalg, arkitektur eller svanemærket, så vi bygger fortsat en skole i topklasse med de allerbedste rammer for læring, udfoldelse og udvikling. Vi kommer også fortsat til at skrive Danmarkshistorie ved at bygge landets første permanente svanemærkede folkeskole, siger han.

Klar om halvandet år

Planen er, at håndværkerne indtager byggepladsen i marts 2025 og er færdige med byggeriet i marts 2026. Herefter vil der være tid til indflytning, så skolen kan tages i brug til skolestart i august 2026.

Læs også

Klimaneutralt museumsmagasin sikrer vores fælles kulturarv

Næstformand i Børn- og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune, Louise Sparre Flørning, udtaler:

– Vi skylder de borgere, der er blevet stillet en skole i topklasse i udsigt, at den selvfølgelig bliver bygget færdig ud fra de oprindelige visioner. Nu glæder vi os over, at pengene er fundet, så skolebyggeriet for alvor er tilbage på skinner. Vi kommer til at bygge en skole med topmoderne undervisningslokaler, halfaciliteter og udendørs faciliteter, der vil skabe glæde og værdi for de kommende elever, lærere, pædagoger, foreninger og virksomheder. Et lokalt kraftcenter, der kommer til at spille en nøglerolle for det lokale fællesskab og samfund, siger hun.

Børn- og Skoleudvalget anbefaler byrådet at godkende tillægsbevillingen, så skolen kan blive bygget færdig. Først skal sagen godkendes på økonomiudvalgets møde den 3. marts. Først på byrådsmødet den 13. marts kan tillægsbevillingen blive endeligt godkendt. 

Relateret indhold