Fortsat vækst i rådgiverbranchen – særligt hos de næststørste

I 2024 voksede rådgiverbranchen, men det gik langsommere end i de seneste tre år. Derudover er der stadig akut brug for flere ingeniører, og så får bureaukrati flere til at starte op for sig selv, viser FRI’s årlige dataindsamling fra medlemmerne.
Henrik Garver i hvid skjorte, sort jakke og blåt slips.

I FRI indsamler vi én gang om året data fra alle medlemsvirksomheder om antallet af ansatte (og deres uddannelsesbaggrund). Det giver et unikt overblik over den rådgivende ingeniørbranche, som den ser ud pr. 1. januar 2025.

For hvordan går det egentlig i branchen, er ingeniørmanglen reel, og er bureaukrati, bøvl og certificeringer ikke ved at tage livet af alle de små virksomheder?

Læs også

Hvad er Facilities Management og hvorfor skal du vide det?

De hurtige facts fra årets undersøgelse er:

Branchen er vokset gennem 2024. Der er altså flere arbejdspladser i FRI-virksomhederne nu, end der var for 12 måneder siden. Men væksten er gået langsommere end i de seneste tre år. I alt er der nu 15.016 ansatte, det er en vækst på godt én procent mod 5-10 % årlig vækst tidligere.

Væksten har været særligt stærk i de næststørste FRI-virksomheder. I gennemsnit er virksomheder med mellem 50 og 1.000 ansatte vokset med 10 %. Det er interessant, fordi det betyder, at vi får flere større virksomheder i markedet. Det kan skabe en helt ny dynamik.

Læs også

Forandringerne i branchen kræver ny tilgang til projektledelse

På uddannelsesfronten er branchens DNA fortsat ingeniørtungt. 55 % af de ansatte i en FRI-virksomhed er ingeniører. Og det absolutte antal af ingeniører har aldrig været højere, end det er nu. Men andelen af medarbejdere med andre lange uddannelser stiger fortsat. Gruppen udgør nu 16 %. Og så er andelen af arkitekter og ikke mindst konstruktører fortsat i vækst. Tilsammen udgør arkitekter og konstruktører tæt ved 10 % af de ansatte i FRI-virksomhederne.

Ser vi på de små virksomheder, er der en ret jævn balance. Vi ser en fortsat tilgang af nye start-ups i branchen, og vi ser virksomheder, der lukker, fordi ejeren går på pension. Og så ser vi fortsat opkøb og fusioner. Samlet set er billedet, at der er en balance på samme niveau, som vi har set i en del år. Antallet af nystartede virksomheder svarer nogenlunde til antallet af virksomheder, der lukkes, når indehaveren f.eks. går på pension, eller som helt reelt forsvinder, fordi de købes op. Vi ser meget sjældent konkurser.

Læs også

CO2 bliver byggeriets nye valuta og giver udfordringer i kontrakter

Kort sagt er der fortsat vækst i branchen, særligt blandt de næststørste. Og så er de danske rådgivere stadig helt afhængige af at kunne tiltrække og tilknytte flere ingeniører. Og så viser den fortsatte vækst i nystartede virksomheder at bøvl, bureaukrati og certificeringer for mange er en reel anledning til at starte egen virksomhed.

Relateret indhold