Tilbage i 2020 rykkede de første beboere ind i det første Plushusene-bofællesskab i Hedehusene. Her bor børnefamilie dør om dør med aktive voksne på 55+. Dem indimellem er der også plads til. I hvert bofællesskab bor der mellem 250 og 600 mennesker i alderen 0-97 år.
Siden 2020 er der kommet en lang række yderligere lejeboliger til i Nivå, Ballerup, Tårnby, Køge Nord og Lisbjerg ved Aarhus. Og i disse dage flytter de første beboere ind i første etape af konceptboligerne i Ølstykke.
Plushusene bygger ny blandet bydel. JCN Bolig udpeget som totalentreprenør
Dermed er Plushusene oppe på mere end 1.000 boliger beliggende rundt om København og ved Aarhus. Og flere er på vej. I pipeline er bofællesskaber i Hvidovre og i Viby Sjælland. I Viby forventes byggestart i første kvartal 2025.
Direktør Martin Kring fortæller:
– Jeg er voldsomt stolt af, at vi har nået den flotte milepæl på kun fire år. Det er helt tydeligt, at vi har skabt et attraktivt tilbud med de valgte boligtyper og fællesfaciliteter, som danner de fysiske rammer om den moderne boform. Rammer som koblet med vores øvrige set-up med blandt andet fællesskabskoordinatorer danner grundlaget for et stærkt koncept.
Mange forskellige aldersgrupper
Plushusene er etableret i 2018 af Nrep og M+ Invest, som begge arbejder med udvikling, opførelse og drift af ejendomme i Danmark.
I boligerne bor mennesker i forskellige aldersgrupper i rækkehuse i 1- og 2 plan. Og i lejligheder i forskellige typer etageejendomme.
Boligerne har fra 2-5 værelser og er på 60-136 kvm. Husene er så vidt muligt placeret i klynger om grønne, bilfrie gårdrum tæt på by, offentlig transport, indkøb, natur og skole- og dagtilbud. I hver bebyggelse er et fælleshus på mellem 500 og mere end 900 kvm.
Færre boligkvadratmeter
Tanken bag konceptet er, at man som beboer som udgangspunkt går ned i antal boligkvadratmeter. I stedet fungerer det store fælleshus som en forlængelse af den private bolig.
Der er der god mening med, lyder det fra Seniorforsker hos Institut for Byggeri, By og Miljø (Build) ved Aalborg Universitet, Jesper Ole Jensen. Han har blandt andet arbejdet med på Builds rapport fra 2022, som kortlægger og analyserer bofællesskaber i Danmark.
Hurtige boliger: Midlertidige studieboliger kan gøres permanente
Han anerkender Plushusenes tiltag med at mikse unge og ældre beboere, hvor andre lignende koncepter typisk har fokuseret på seniorbofællesskaber.
– Jeg tror, at der er en stor værdi i at blande aldersgrupperne. F.eks. har vi talt med ældre beboere i Plushusene, der glæder sig over at se børn lege på den fælles legeplads, ligesom deres børnebørn kan benytte legepladsen, når de er på besøg. Forestillingen om, at ældre foretrækker at bo i bofællesskaber kun for seniorer, holder derfor ikke altid, og det er positivt, at Plushusene tilbyder et ’blandingsprodukt’ på markedet for bofællesskaber, siger Jesper Ole Jensen.
Til at organisere aktiviteter og støtter op om beboerinitiativer er der i hvert Plushusene-bofællesskab ansat en fast fuldtids fællesskabskoordinator.