Sorte skyer truer branchen – boligpolitisk udspil er lige om hjørnet

Uret tikker hurtigt i et kommunalt valgår, og bygge- og ejendomsbranchen skal op i gear, hvis der skal sættes fingeraftryk på det boligudspil, som parterne på boligområdet har ventet i årevis på.
Carsten Mai, politisk rådgiver, sociolog.

Det magtfulde Finansministerium har nikket til den skitse til et boligpolitisk udspil som social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) uformelt har lagt frem for ministeriet.

I slutningen af denne måned skal udspillet i regeringens økonomiudvalg. Her starter den politiske armlægning med især Venstre, som har mere fokus på flere ejerboliger end på de almene boliger, som boligministeren gerne vil tilgodese.

Læs også

FRI: Vi ser ind i et travlt år, hvor der er brug for byggeriet

Men uanset uenighederne internt i regeringen vil den almene sektor få en stor hjælpende hånd. Det vil bl.a. ske i form af et tilskud til anlægsrammen, så det bliver mere overkommeligt for de almene selskaber at sætte nye byggerier i gang.

Mere kontroversielt bliver det, hvis regeringen forsøger sig med en kobling mellem privat byggeri og alment byggeri på den samme byggegrund. Tanken i regeringskontorerne er, at der skal være en tidsmæssig sammenhæng mellem igangsætningen af det private byggeri og de almene boliger.

Læs også

Som branche har vi ansvar for at tilpasse os forandringen – men også skabe den

I dag kender vi alt til situationen, hvor det private byggeri opføres, mens et hjørne af grunden, der er tænkt til de almene boliger ligger øde hen. Den er den situation, regeringen vil forhindre. Men tidsmæssige bindinger på det private byggeri og tilmed bindinger, som handler om andre bygherrers planer, er en alvorlig trussel for de private udviklere.

Derfor er tiden inde til, at branchen, som underligt nok er delt i flere interesseorganisationer, går i dialog – ikke kun med regeringen, men også med regeringspartiernes ordførere for at gøre deres indflydelse gældende.

Læs også

Ledelsesforståelsen fik flere facetter, da jeg blev CVR-nummeret selv

Boligpolitikken er som bekendt noget stedmoderligt håndteret af de forskellige regeringer. Men den nuværende minister vil gøre alt for at sætte et tungt boligpolitisk afsæt i sin ministertid. Udover at Sophie Hæstorp Andersen mener, hvad hun siger om de almene boliger, har hun brug for en politisk sejr.

Sophie Hæstorp Andersen kom ind på regeringsholdet, efter hun blev skiftet ud som socialdemokraternes overborgmester og spidskandidat i København. Skal hun fortsætte en politisk karriere ved at opstille til Folketinget i en københavnsk kreds, er det nu, hun skal præstere et politisk resultat, som københavnerne lægger mærke til. Så motivationen hos ministeren til at lande et resultat er tårnhøj.

Relateret indhold