Politisk tegnede statsministeren et dystert billede i sin nytårstale. Men allerede nu, blot en uge efter nytårstalen, er det den kommende Trump-administration i USA, der præger den politiske samtale i Danmark – og i Grønland.
”With friends like these, who needs enemies?” – det havde jeg ikke set komme.
Og ’enemies’ er der jo ellers nok af i verden. En lang række lande kloden over arbejder imod, hvad vi i den vestlige verden har brugt år på at forme til, hvad vi ser som en fredelig og retfærdig verden.
Byggesocietetets nytårskur: I en kaotisk verden går ejendomsbranchen lysere tider i møde
De lande og regimer er statsministeren også – berettiget – bekymret over. For det er tydeligt for enhver, at de historisk fredelige tider, vi har nydt siden 1990’erne, endegyldigt må siges at være forbi – for nu.
Men det er storpolitik.
Sikkerhed og beredskab
Den afledte, og rådgiver- og byggerelevante, konsekvens er, at det kommende år kommer til at handle om sikkerhed og beredskab. Det gør det i Danmark, og det gør det for de virksomheder, der arbejder i Nordatlanten – det gælder både Færøerne og Grønland.
Styrket sikkerhed og beredskab kræver investeringer i fysisk infrastruktur. Og her skal både rådgiver- og byggevirksomheder være klar.
Danmarks sikkerhed afhænger i høj grad af byggeriets indsats
Men sikkerhed og beredskab handler ikke kun om geopolitik og forsvar, det handler også om håndtering af klimaforandringer og stormflod. For det er en af de andre tendenser, vi ser præger både markedet og de politiske drøftelser i 2025.
I FRI har vi derfor fokus på begge dele – for det første på håndtering af stormflodsscenarier for Danmark. Det er temaet for en konference allerede på tirsdag den 14. januar ”Før Stormfloden”. Og den bredere dagsorden inviterer vi til drøftelse af, når vi den 6. marts 2025 afholder årsmøde med fokus på ”Sikkerhed, beredskab og resiliens”.
Økonomi og uddannelse
Statsministerens nytårstale havde også fokus på økonomien. I Mette Frederiksens eksempel var der tale om priserne på smør og oksekød i supermarkedet, men som virksomheder mærker vi også stadig effekterne af de seneste års økonomiske usikkerhed.
For selvom markedet nu har stabiliseret sig, så er det stadig en anden virkelighed, når der skal projekteres og opføres en bygning i 2025. Renteniveauet skaber usikkerhed. Hvilke projekter kan I sidste ende ’regnes hjem’? Hvilke projekter går i stå? Danmarks både kortsigtede og langsigtede økonomi ser vi også som et vigtigt tema i 2025.
Implementering af de mange reformer på uddannelsesområdet kommer også til at fylde meget politisk – både kandidatreformen, som er endt med at lande markant bedre end forventet, og reformen af professionsuddannelserne, herunder af diplomingeniøruddannelserne, som forhåbentlig også lander godt.
Det kommer vi til at holde et skarpt øje på i løbet af året. Det handler grundlæggende om fremtidens arbejdskraft – og de kloge hoveder og dygtige hænder, som der skal til, for at vi kan løse alle de andre udfordringer, vi står med som samfund.
Global ingeniørmangel: Kampen om arbejdskraften bliver hård som aldrig før
Endelig kommer arbejdet med et nyt Helhedsorienteret Bygningsreglement (HOB) og certificeringsordningerne for brand og konstruktion til at spille en stor rolle for rådgiver- og ingeniørbranchen – for det påvirker vilkårene for virksomheder i hele byggeriet.
Vi ser ind i et travlt år, hvor eksempelvis også cirkulært byggeri, arealanvendelse, omstilling af energisystemet, integritet, krav om bæredygtighed i anlægsprojekter samt arbejdsmiljø vil fylde for os alle sammen.
2025 bliver et travlt år, men det skal nok blive godt. Der er brug for byggeriet, og der er brug for rådgiverne, når de mange samfundsudfordringer, som vores politikere vil arbejde med, skal håndteres for alvor.
Godt nytår.