Realdania By & Byg og Sønderborg Kommune vil samme udvikle og genanvende det tidligere rådhus i Augustenborg samt tilstødende udenomsarealer. Samarbejdsaftalen skal sikre, at kulturmiljøet sikres i Augustenborg.
Transformationen omfatter både det tidligere rådhus, drengeskolen og brandstationen samt Louise Augustas Plads, der er pladsen foran bygningerne. Arbejdet med undersøgelser, projektering og byggestart går i gang i 2025. Hele omdannelsen forventes indviet i 2027.
Et utilpasset bygningsanlæg
Adm. direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld, håber, projektet kan tjene som inspiration for andre kommuner, der har tilsvarende funktionstomme, nyere bygninger, som kan genanvendes billigere end hvad tilsvarende nybyggeri vil koste.
– Det utilpassede bygningsanlæg skal tilpasses byens mange fine, historiske bygninger. Projektets CO2-udledning vil blive prioriteret højt undervejs i selve byggeprocessen for at få et minimalt forbrug af CO2. Samtidig skal der arbejdes på at reducere energiforbruget svarende til renoveringsklasse 1, så de færdige bygninger lever op til kravene for et tilsvarende nybyggeri.
Realdania By & Byg har allerede købt den tidligere drengeskole og brandstationen efter et offentlig udbud. De to bygninger vil blive restaureret og får nutidige anvendelser, der understøtter udviklingen i Augustenborg.
Omdanner hvid, psykiatrisk hospitalsby til rækkehuse
Sønderborg Kommune sikrer kulturmiljøet ved at transformere det gamle rådhus i Augustenborg til et sundhedshus.
Solvendt plads
Omdannelsen lægger også op til en ændring af Louise Augustas Plads. Biltrafikken reduceres ved at reducere kørebanen fra to til ét spor for at skabe plads til en solvendt plads foran det kommende sundhedshus.
For at tilpasse den eksisterende bygning til det omkringliggende kulturmiljø vil parterne også opføre en arkade foran den primære facade mod Louise Augustas Plads med hvidpudsede, murede søjler, der skaber sammenhæng til resten af området.
Realdania trækker sig fra vestjysk boligprojekt – for få flytter til byen
Formand for Teknik-, By- og Boligudvalget, Kirsten Bachmann, siger:
– Udearealerne omkring sundhedshuset, drengeskolen og brandstationen samt byrummene omkring Louise Augustas Plads skal indrettes, så de får en kvalitet og funktion, der forskønner og indbyder til ophold og er tilpasset byens kulturmiljø. For den centrale plads kan få et helt nyt liv i Augustenborg, når den er omlagt.