Godkendt: De første virksomheder har fået asbestautorisation

Der er gode muligheder for at tage de nye 2-dages AMU-kurser for fagligt ansvarlige, der skal arbejde med asbest. De første virksomheder har nu opnået asbestautorisation.
En håndværker i hvid sikkerhedsdragt og maske håndterer noget der ligner gammel isolering på en loftetage, hvor taget er taget af.
Asbest er farligt og kan give kræft, åndenød, vægttab og træthed. Den nye autorisationsordning skal sikre bl.a. håndværkere mod de små asbestfibre, der findes i f.eks. gulv-, væg-, loft- og tagplader, ventilationskanaler og rør til vandforsyning og kloakering. Foto: Skou Gruppen

Der er en lang, lang liste af udbudte hold til kurset ‘Asbestcertifikat – Faglig ansvarlig’ på Amukurs.dk. Det tager to dag at gennemføre kurset, der er et af de vigtige krav til virksomheder, der ønsker at blive certificeret til at kunne byde ind på asbest-opgaver efter årsskiftet.

Læs også

Asbestregler skærpes inden ny lov træder i kraft

Her træder de nye asbestregler i kraft. De nye regler betyder, at det kun er virksomheder, der har opnået en autorisation, der lovligt må udføre opgaver, hvor det kræftfremkaldende asbest indgår.

Den faglige ansvarlige skal både have den eksisterende 4-dages arbejdsmarkedsuddannelse i arbejde med nedrivning af asbestholdigt materiale med prøveaflæggelse – og have bestået den kompetencegivende prøve. Dertil kommer den nye supplerende, 2-dages arbejdsmarkedsuddannelse for fagligt ansvarlige. Denne del afsluttes med en autorisationsprøve.

Det kan tage flere måneder at opnå autorisation til at arbejde med asbest. Kvalitetsledelsessystemet skal godkendes og en fagligt ansvarlig skal på kursus i samlet seks dage. Illustration: Sikkerhedsstyrelsen

Ud over at have en faglig ansvarlig for asbestarbejdet skal en autoriseret virksomhed også have et forhåndsgodkendt kvalitetsledelsessystem (KLS).

Læs mere om, hvordan din virksomhed opnår autorisation her.

Godkendt af Sikkerhedsstyrelsen

En af de første virksomheder, der har opnået asbestautorisation, er Skou Gruppen, der allerede inden sommerferien begyndte at forberede sig på at kunne opfylde de nye regler for asbestsanering. Godkendelse og et autorisationsnummer fra Sikkerhedsstyrelsen landede hos Skou Gruppen medio november i år.

Læs også

Kommune oplever stort pres på behandling af asbestsager

– Vores fagligt ansvarlige medarbejder er servicechef Michael Mortensen, som har gennemført den påkrævede uddannelse og er blevet godkendt af Sikkerhedsstyrelsen. I forlængelse heraf har Skou Gruppen fået sin autorisation, forklarer adm. direktør Martin Skou Heidemann.

Alle svende skal på kursus

Også virksomhedens kvalitetssikringsmedarbejder Nanna Schølte er ved at blive godkendt som fagligt ansvarlig. Desuden skal alle svende i serviceafdelingen på kurser i, hvordan de håndterer mindre opgaver med asbestsanering.

I Skou Gruppen vil man inden længe have to fagligt ansvarlige asbest-ledere. Alle svende skal dertil på kursus i asbesthåndtering. Foto: Skou Gruppen

– På større sager er vi en mere kompetent rådgiver for bygherrerne, når vi har autorisationen og kompetencerne til asbestsanering inhouse, siger Martin Skou Heidemann.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Relateret indhold