Novo betaler: Vil aflaste trafikken ved produktionssite i Hillerød

Novo Nordisk vil afhjælpe dagligt trafikkaos i Hillerød med en ny, selvbetalt indkørsel fra statsvejen Roskildevej til produktionsanlægget. Kommunen er tæt på et ja.
Visualisering af en vej med en cyklist på cykelstien. I baggrunden ses en bil i høj fart. Der er store træer langs vejen og masser af græs
En del af det originale landskab og beplantning bevares ved den nye adgangsvej, der bliver lukket med bom. Dertil kommer nye allétræer og belysning langs vej, cykelsti og fortov. Visualisering fra præsentation: Novo Nordisk/Artelia

Trafikken er grum ind mod Hillerød i morgentimerne. De tusindvis af bilkørende medarbejdere fra de store produktionsvirksomheder Novo Nordisk, Foss og Fujifilm Diosynth Biotechnologies skaber lange køer, trafikkaos og ventetid i trafikken. Dertil er både Novo Nordisk og Fuji Film i gang med omfattende nybyggerier, der medfører byggetrafik.

Kommunen har allerede etableret en såkaldt shunt fra Hillerødmotorvejen ind mod indkørslen til Brennum Park på Novos matrikel, Foss og Fujifilm for at gøre det nemmere at komme ind og ud af Hillerød. Dertil har Novo fået politisk godkendelse til et firvejskryds, der gerne skal forbedre trafikafviklingen i rundkørslen Peder Oxes Allé/Jernaldervejen/Brennum Park.

Novo Nordisk er bygherre på det nye lyskryds, der ifølge Byggefaktas SMART har et anslået budget på syv mio. kr. Arbejdet med kyskrydset forventes igangsat til marts og vil forventeligt stå færdigt i august 2025.

Udvidelse på udvidelse

Nu har både kommunens Arkitektur, Byplan og Trafikudvalg og Økonomiudvalg nikket ja til en kommende lokalplan for et område på den anden side af Novos kæmpe matrikel. Lokalplanen omhandler en ny vej, der skal gå fra statsvejen Roskildevej længere mod syd, hvor Novos matrikel ophører, og tværs over Novos jord.

Kort der viser, hvor den nye vej skal løbe. Den slår et sving undervejs
Den nye sydlige adgangsvej til Novo Nordisks produktionsanlæg skal løbe fra Roskildevej i bunden af billedet til den eksisterende Brennum Park. Der vil blive anlagt mere offentlig sti på det private område. Bl.a. rundt om det nye regnvandsbassin. Visualisering fra præsentation: Novo Nordisk/Artelia

Roskildevej står allerede foran en udvidelse til to spor i hver retning. Dette i forbindelse med udvidelsen af Hillerødmotorvejen og åbningen af Nyt Hospital Nordsjælland, der pt. står til at kunne tages i brug i slutningen af 2026. Med åbning af hospitalet følger bl.a. medarbejder-, patient- og pårørendetrafik ind til hospitalet.

Indkørsel med bomanlæg

Novos projekt består af et nyt vejanlæg med cykelsti, belysning og fortov på tværs af matriklen til Brennum Park. Dertil et nedsivningsanlæg til håndtering af regnvand. Det samlede lokalplanområde omfatter et areal på ca. 51,5 hektar, hvoraf størstedelen vil skulle ændres fra land- til byzone.

Læs også

95 nye boliger bliver startskuddet til Frederiksbros etape B

Det nye vejanlæg vil have indkørsel med bomanlæg fra Roskildevej cirka midt mellem Lyngevej og Hillerødmotorvejen. Bommen skal forhindre gennemkørsel for uvedkommende på den private vej, men vil give adgang til særligt de medarbejdere, der ankommer fra syd og øst.

Vejanlægget forventes at aflaste den nordlige indkørsel fra Brennum Park samt reducere den eksisterende trafik ind til og gennem Hillerød by.

Arkitekturråd på banen

Det kommunalt funderede Arkitekturråd har bidraget med en række bemærkninger til projektet. Bl.a. vil rådet have øget fokus på beplantningen, overskydende jord, biodiversiteten, belysningen, den offentlige sti og en evt. bevarelse af den eksisterende bygning The Hut. Den står til nedrivning, hvis Novos plan holder.

Novo Nordisk er bygherre på projektet. Ingeniørvirksomheden Artelia er tilknyttet som arkitekter og rådgiver.

Læs også

Fujifilm bygger ny kæmpefabrik for 11 mia. kr.

I december bliver der afholdt borgermøde på baggrund af startredegørelsen og igangsætning af lokalplanen. Den udarbejder kommunen i samarbejde med bygherre. Herefter skal byrådet beslutte, om forslaget skal sendes i høring. 

Relateret indhold