Nu skal det være lettere for kommuner at opstøve nye arkitekter

Unge arkitekter kommer ofte med et nyt syn på byudvikling, transformation, helhedsplanlægning mv. Nu skal kommunerne lettere kunne finde landets vækstlagstegnestuer.
Visualisering af en tømmerfløde med et træ i midten. En mand ligger på ryggen og slapper af. Der er fortøjret en lille træbåd til tømmerflåden
En af de 45 unge tegnestuer, der er med i Projekt Start, er Maritime Architecture Studio (Mast), der har specialiseret sig i arkitektur på og omkring vandet. Tegnestuens projekt Copenhagen Islands har bl.a. været præsenteret på DAC. Visualisering: Maritime Architecture Studio

Det er ikke altid let for nyetablerede tegnestuer at få fodfæste på markedet. Oftest betyder manglende referencer, at de vælges fra, når opgaver bliver udbudt. Ikke mindst af kommunerne, der er bygherrer med mange forskelligartede projekter.

Derfor søsatte Dreyers Fond og Arkitektforeningen i 2021 Projekt Start med det formål at gøre det nemmere for kommuner og vækstlagstegnestuer at finde hinanden.

Ved at matche nyetablerede talenter med konkrete projekter er det projektets formål at bane vejen for et bredere felt af muligheder i valget af samarbejdspartnere – og samtidig sætte fokus på den værdi, samarbejdet med en mindre, nystartet tegnestue fører med sig.

Læs også

Byggebranchen snupper flere af årets designpriser

Foreløbig er det blevet til flere end 30 projekter over hele landet fra Rebild til København, og interessen for at være med vokser. Indtil videre er der gennemført tre ansøgningsrunder, hvor vækstlagstegnestuer har kunne byde ind. Den samlede liste omfatter i dag 45 tegnestuer.

Fra mødested på Vestmøn til månehabitat

Og det er bestemt ikke uefne tegnestuer, der er på listen. Nogle har fået opgaver gennem Start-projektet, andre har vundet dem på egen hånd.

Blandt de 45 Start-tegnestuer finder man bl.a. Gründl Haahr, der i 2022 vandt et nyt varieret boligprojekt i de historiske omgivelser omkring Sortebrødre Plads i centrum af Roskilde sammen med Cornelius Vöge Atelier for Arkitektur.

Visualisering af en rund træbygning, der kigger ud mellem trækronerne
ReVærks spejdercenter ved Kolding Fjord består af tre bygninger – ‘Skoven’, ‘Mosen’ og ‘Fjorden’. De tilbyder hver især forskellige funktioner og oplevelser for spejdere og besøgende. Her Skoven. Visualisering: ReVærk

Flere af Start-arkitekterne var blandt vinderne i Ny Carlsbergfondet og Realdanias kunst- og arkitekturkonkurrencen Stedet Tæller X. Dertil har ReVærk tegnet et unikt spejderknudepunkt til KFUM-spejder til den nette sum af 50 mio. kr., som AP Møller Fonden har doneret.

Læs også

C.F. Møller skaber levende campusmiljø i Malmø

Lynge Lynge Arkitekter har fået opgaven med at designe Fanefjord Torv; et mødested på Vestmøn med bl.a. en åben torvehal, en servicebygning med betalingsbad- og toiletfaciliteter samt et overdækket areal til f.eks. ventende buspassagerer.

På listen er også Saga Space Architects, der er kendt i den brede danske befolkning som deltagere i DR-dokumentaren ‘Eksperimentet: 60 dage på månen’ (se artiklen herunder). Deres højteknologiske månehabitat Lunark landede efterfølgende på DAC, hvor udstillingen A Space Saga i 2022 var med til at trække besøgstallet op til nye rekordhøjder.

Læs også

Fremtidens astronaut skal også være håndværker

Profil, kompetencer og udvalgte referencer

For at gøre det lettere for de foreløbigt 20 kommuner, der deltager i Start, har Dreyers Fond og Arkitektforeningen lanceret et samlet katalog med overblik over de 45 udvalgte tegnestuer, som er med.

Kataloget præsenter hver enkelt tegnestues profil, kompetencer og udvalgte referencer. Dertil demonstreres hvordan tegnestuerne fra vækstlaget bruger deres talent til at arbejde med de aktuelle samfundsudfordringer. Lige fra design af byrum til mindre byggeopgaver, transformationer, helhedsplaner, afprøvning af nye metoder for borgerinddragelse mv.

Find tegnestuerne her og se, hvad de kan byde ind med.

Læs også

Strandhoteller og feriecentre: 9 kystnære projekter får en ny chance

De 19 kommuner, der støtter op om vækstlagstegnestuerne gennem Start, er:

Aalborg, Assens, Ballerup, Dragør, Esbjerg, Gladsaxe, Gribskov, Herning, Høje-Taastrup, København, Køge, Middelfart, Nyborg, Vejle, Vordingborg, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Rødovre og Sønderborg.

Relateret indhold