Spangenberg & Madsen indgår samarbejde med Care4Nature

Stigende krav om biodiversitet i bygge- og infrastrukturprojekter nødvendiggør specialist-samarbejde, lyder det fra rådgivervirksomheden om aftalen med biodiversitetsspecialisterne.
Dzhanan Osman smiler til kameraet.
- For verden omkring os kan samarbejdet med Care4Nature betyde, at vores bygge- og infrastrukturprojekter ikke kun reducerer CO2-udledningen, men også aktivt bidrager til genoprettelse af økosystemer, siger Dzhanan Osman, bæredygtighedschef i Spangenberg & Madsen.

Ingeniørrådgivervirksomheden Spangenberg & Madsen er netop indgået i et strategisk samarbejde med biodiversitetsrådgiverne i Care4nature.

Det sker for at imødekomme de stigende krav til netop implementering af biodiversitetsstrategier, som stadig flere kunder i Spangenberg & Madsen efterspørger ifm. Bygge- og infrastrukturprojekter, fortæller Dzhanan Osman, der er civilingeniør og bæredygtighedschef i rådgivervirksomheden.

Læs også

Rambøll giver gratis grøn hjælp til hele verdens bygherrer – har brug for et fælles sprog

– Som mellemstor virksomhed besidder vi allerede stærke kompetencer inden for bæredygtighed, men netop biodiversitet er et så særligt vidensområde, at det varetages af bedst af specialister – i samarbejde med os, der varetager den generelle projektrådgivning, siger hun og tilføjer:

– Samarbejdet med Care4Nature bringer nyeste, faglige viden om biodiversitet til vores bord, og det gør os naturligvis også mere konkurrencedygtige ift. de største rådgivere, der har specialistkompetencer ’in house’.

Styrker naturens mangfoldighed og klimaindsatsen

Dzhanan Osman fortæller videre, at en strategi for implementering af biodiversitet understøtter direktivet CSRD og EU’s genoprettelsesplan, da dette greb giver bygherrer mulighed for at planlægge sin integration af biodiversitetsfremmende løsninger i projektet tidligt i processen – og samtidig opfylder gældende lovgivning og styrker bygherrens position og konkurrenceparametre:

– For verden omkring os kan samarbejdet betyde, at vores bygge- og infrastrukturprojekter ikke kun reducerer CO2-udledningen, men også aktivt bidrager til genoprettelse af økosystemer, som er afgørende i en kollektiv håndtering af aktuelle klimaforandringer. Dette er med andre ord en win-win, når vi både styrker naturens mangfoldighed og klimaindsatsen i fremtidens bæredygtige byggeri og anlæg.

Læs også

Spangenberg & Madsen overtager Dansk Energi Management

Generelt oplever Dzhanan Osman, at rådgivere og virksomheder i stigende grad begynder at integrere biodiversitet som en central del af deres bæredygtighedsstrategier. Og det er der en meget god grund til, mener hun:

– Lovgivningen inden for bæredygtighed og biodiversitet er blevet markant strammere i de seneste år, især på EU-niveau. Nogle af de vigtigste lovgivningsmæssige krav, der påvirker bygge- og infrastruktursektoren, inkluderer CSRD, der kræver detaljeret rapportering om bæredygtighedsindsatser, herunder biodiversitet, hvis det vurderes som væsentligt for virksomhedens aktiviteter; EU Taksonomien, der kræver, at aktiviteter bidrager væsentligt til mindst ét af EU’s miljømål som f.eks. biodiversitet og samtidig undgår betydelig negativ påvirkning på de øvrige miljømål for at klassificeres som bæredygtige – og EU’s Genopretningsplan, der taler for sig selv.

– Med andre ord udviser vi rettidig omhu ved også at tilbyde vores kunder at varetage denne del af rådgivningen.

Presser på for mere biodiversitet

Hans Wernberg, der er biolog i Care4Nature, er ikke i tvivl om, at byggebranchen bedst understøtter biodiversiteten ved at genbruge og benytte så få nye materialer som muligt, fordi nye materialer altid produceres på bekostning af den eksisterende biodiversitet.

Men især bør et byggeprojekt altid gennemtænkes, så der bebygges og påvirkes mindst muligt jordareal og bedst muligt understøtter og passer på biodiversiteten, siger han:

– Ofte tænker byggebranchen ikke på projekternes påvirkning af omkringliggende arealer. Der køres tæt på træer, så rodzonen forstyrres, og der inddrages store arealer til oplagsplads og containere osv. Det presser jorden sammen og ødelægger jordstrukturen og dermed livet i jorden. Derfor skal bygge- og anlægsprojekter ses i sammenhæng med den eksisterende natur, så biodiversiteten prioriteres i god tid og dermed bliver et positivt tilvalg, siger han.

Relateret indhold