Reduction Roadmap bliver en forening – får sekretariat hos Dansk Erhverv

I samarbejde med Dansk Erhverv stifter Artelia, Effekt og Cebra en ny forening, der skal tage Reduction Roadmap skridtet videre i indsatsen for et mere klimavenligt byggeri.
Partner i Cebra, Mikkel Schlesinger, på Building Green København, hvor den nye forening blev præsenteret. Foto: Building Green.

Hidtil har Reduction Roadmap primært været kendt som et værktøj, der oversætter klimamålene i Paris-aftalen til årlige reduktionsmål for dansk byggeri.

I 2023 udkom det i en version 2.0 med afsæt i de nyeste klimadata, hvor konklusionen lød, at udviklingen skulle gå endnu hurtigere. På den baggrund valgte parterne at fokusere på, hvad der vil være mest effektivt og realistisk at gøre på den korte bane – med en ny grænseværdi for bygningers klimaaftryk på 5,8 kg CO2-ækv./m2/ år gældende fra 2025.

Nu stifter initiativtagerne bag, Artelia, Effekt og Cebra, i samarbejde med Dansk Erhverv en ny forening, der skal tage Reduction Roadmap videre.

Læs også

Stor uenighed om tempoet for den grønne omstilling i byggeriet

Det blev præsenteret på årets Building Green København, hvor det forklaredes, at foreningen skal være med til at skabe de bedste forudsætninger for at omsætte viden om de planetære grænser til letforståelige og konkrete mål, der både motiverer til handling og skaber reel forandring inden for byggeri- og ejendomssektorerne:

– Det kræver mere viden, bredere partnerskaber og fælles handling, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at adressere de udfordringer, som byggeriet står overfor, siger founding partner i Effekt, Sinus Lynge, der er valgt som foreningens formand.

Dansk Erhverv: Oplagt med en forening

Foreningen får sekretariat hos Dansk Erhverv, der i forvejen støtter op om Reduction Roadmap:

– Der er i den grad brug for at fremme grønne, klimavenlige og bæredygtige løsninger også i bygge- og ejendomsbranchen. Og med den opbakning initiativet har fået, er det helt oplagt, at arbejdet nu samles i en forening, siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Læs også

Reduction Roadmap: Lige nu handler det om at finde sammen i partnerskaber

Han tilføjer:

– I den forbindelse vil vi i Dansk Erhverv meget gerne bidrage med at give foreningen et stærkt og meget kompetent sekretariat. Og jeg er sikker på, at foreningen vil kunne fremme den grønne og bæredygtige udvikling sammen med beslutningstagere og de mange virksomheder, som er optagede af den grønne omstilling i bygge- og ejendomsbranchen.

Et vist slægtskab med grøn trepart

Med dannelsen af foreningen bliver en af missionerne at sætte gang i en regenerativ indsats,h hvor der bl.a. er brug for at genetablere og udbygge natur, så man både kan fremme biodiversitet og udnytte planters medfødte evne til CO2-fangst, fortæller Steffen Maagaard, der er markedschef for Energidesign, Bæredygtighed & Indeklima i Artelia.

Her kan byggebranchen få en afgørende rolle, men løsningerne fordrer et langt bredere samarbejde, og derfor skal et bredt spektrum af eksperter og aktører inviteres med i foreningens arbejde, siger han:

– Vores tilgang har et vist slægtskab med tankerne bag regeringens grønne trepart, selvom vi har et langt højere ambitionsniveau. Vi ser f.eks. et stort potentiale for, at dansk landbrug kan blive en vigtig positiv medspiller ved at producere biogene materialer til byggeriet.

Læs også

Stadsarkitekt: Fremtidens bygninger skal ikke kun vurderes på klimatal

Bestyrelsen vil i første omgang bestå af Sinus Lynge, Mikkel Schlesinger og Steffen Maagaard, der henholdsvis repræsenterer de stiftende parter Effekt, Cebra og Artelia.

Sekretariatsbetjeningen i foreningen vil blive varetaget af Dansk Erhverv med chefkonsulent i Dansk Erhverv Henrik Teglgaard Lund som sekretariatschef.

Den nye forening vil agere som en non-profit NGO og ønskes finansieret gennem en kombination af medlemsbidrag og fondsansøgninger.

Relateret indhold