De er blevet indstillet, gransket, nomineret og sammenlignet med konkurrenterne. Nu står de som vindere af dette års Det Bæredygtige Element-priser. Prisen hylder de personer, produkter og samarbejder, som medvirker til at gøre byggebranchen mere grøn.
Der indløb 36 indstillinger til årets pris, som den seks personer store fagjuryen har vurderet nøje. Siden blev feltet skåret ned til ni nominerede. Årets vindere, der blev hyldet på Main Stage på årets Building Green i Forum i København, er:
Årets ildsjæl:
Dani Hill-Hansen, arkitekt og sustainable design engineer, Effekt.
Hun har arbejdet engageret og visionært inden for Doughnut for Urban Development og Reduction Roadmap. Her har hun været en afgørende faktor i at skabe mere bæredygtige og socialt ansvarlige indsatser i byggebranchen.
Hendes tilgang balancerer økonomisk udvikling med planetære grænser og menneskelige behov. Det har ikke blot inspireret branchen, men har sat konkrete spor i praksis, lyder det bl.a. i indstillingen, der også kalder Dani Hill Hansen utrættelig i forhold til at drive forandring og fremme en bæredygtig fremtid.
Fra scenen sendte den tydeligt rørte ildsjæl bl.a. en ofte velfortjent svada ud i den store messehal, da vært Christian Degn spurgte hende, hvad hun gerne ville have væk fra verden, hvis hun kunne:
– I’ve been working with this for 20 years. I will say this: Stop talking about economic risk. I get so tired, when I hear this again and again. It will cost every fucking thing you love, if we dont’ do something.
Effekts formidlingspyramide skal flyde på Lillebælt
Dani Hill-Hansen snupper prisen for næsen af de to mednominerede ildsjæle Jesper Møgelhøj fra Møgelhøj Arkitekter og August Sørensen fra Ekolab.
Årets Løsning:
Næste ved Niels Jakubiak Andersen
Vinderen af Det Bæredygtige Element – Løsningen blev – alle gode gange tre – virksomheden Næste, der også var nomineret til det der dengang hed produkt-prisen i 2019, dog uden at vinde. Dengang måtte næste se sig slået af LCAbyg repræsenteret ved Harpa Birgisdottir fra SBi.
Bag skurene, der bygges af genbrugstræ, står stifter, arkitekt og adm. direktør Niels Jakubiak Andersen.
Han var i 2022 personligt nomineret til Det Bæredygtige Element Ildsjælen for sine stærke samarbejder med byggeriet, affaldsindustrien, jobcentre og bygherrer. Og for at have etableret en skalerbar løsning, hvor nedrivning, oparbejdning af materialer og produktion samtænkes med designløsninger tilpasset den enkelte kunde. I 2022 løb Hanne Tine Ring fra ingeniørfirmaet Søren Jensen – der i år er med i juryen bag prisen – med ildsjæleprisen.
Næsten intet går til spilde, når Kingo bryder ned
Niels Jakubiak Andersen, der startede sin rejse med de cirkulære skure for seks år siden, alene, var omgivet af sit store Næste-hold, da han gik på scenen for at hente både trofæ og velfortjente hæder.
Her sagde han bl.a.:
– Bæredygtighed betyder alt. Og Næste er født bæredygtigt, sagde han og fortalte om, hvordan han for seks år siden stod netop på Building Green i et forsøg på at overtale branchen om at give hans koncept en chance.
– For selv små skure kan gøre en forskel. Siden har jeg haft utallige samarbejder med nedrivere, rådgivere, arkitekter og ingeniører. Mange har hjulpet, og det vil jeg gerne sig tak for.
– Jeg vil gerne opfordre branchen til, at vi skal turde fejle. Ikke så hårdt, så vi falder. Men ‘try and error’. Det er vigtigt. Vi skal turde få beskidte hænder. Få hænderne op af lommerne, sluttede han.
Stark KlimaLog og Clevertrack var de to andre nominerede til løsnings-prisen.
Årets Samarbejde:
Cirkulær transformation af Tscherninghuset
Adm. direktør Søren Tscherning er ved at være vant til at gå på scenen og modtage priser. I 2023 vandt han personligt Årets Temapris 2023 ved Landskåringen af Årets Ejerleder 2023, hvor fokus var på grøn transformation.
Senest har Tscherninghuset vundet Renoverprisen 2024 for transformationen af virksomhedens hovedsæde i Hedehusene, hvor der til arbejdet er benyttet 89 % genbrugte og upcyclede materialer.
Det er også for denne løsning, at Tscherninghuset nu vinder Det Bæredygtige Element – Samarbejdet. Den ambitiøse cirkulære transformation er udført i et tæt samarbejde mellem bygherre Søren Tscherning og arkitekterne My Lunsjö og Gry Kjær fra 3XN/GXN. Også konstruktionsingeniør Arne Kiilerich fik ros fra scenen.
Samarbejdspartnerne blev nomineret for deres bidrag til at skalere de cirkulære løsninger og sætte fart på den grønne omstilling. Resultatet har kræver en modig bygherre og dygtige rådgivere, der ikke giver op, når det bliver svært. Bl.a. fordi mange af de valgte materialer ikke er inden for standarden.
Fra scenen sagde Søren Tscherning blandt andet:
– Jeg synes selv, vi har fået lavet et helt fantastisk hus. Det er helt unikt, og det er ikke kun os selv, der kan se det. 1.200-1.300 af jer har allerede været nede og se det.
– Alt det man plejer at sige, ikke lader sig gøre – det har vi fået til at ske, sagde Søren Tscherning fra scenen som ros til teamet bag.
Fuldstændig modsat
Arkitekt Gry Kjær tog også ordet:
– Arbejdet med Tscherninghuset har været en fuldstændig modsat måde at arbejde på end normalt. Vi har været helt inde og arbejde side om side med en bygherre, der tør. Det har været fantastisk, og det under jeg alle andre arkitekter at få lov at opleve.
De to andre nominerede til samarbejdsprisen var 4 til 1 planet og Biofacade:UpHigh.
Det Bæredygtige Element uddeles af Building Green og We Build Denmark.