Stor uenighed om tempoet for den grønne omstilling i byggeriet

I en debat på Building Green København blev det diskuteret, hvorvidt en gradvis og risikobevidst omstilling er at foretrække frem for hurtigere og mere ambitiøse bæredygtighedsmål.
Brian Mikkelsen og tre andre står på en scene på Building Green.
Adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, mener, at den grønne omstilling kræver klare, ambitiøse krav, der kan presse byggebranchen til at udvikle sig hurtigere og mere innovativt. Foto: Building Green.

De store brancheorganisationer spiller en vigtig rolle i at drive udviklingen i en grønnere og mere klimavenlig retning.

Derfor deltog direktører og chefer fra Dansk Erhverv, Danske Arkitektvirksomheder, Bygherreforeningen, DI og Artelia, som er en af initiativtagerne til Reduction Roapmap, i en debat om, hvordan det sikres, at byggebranchen er på forkant med fremtidens bæredygtighedskrav.

Og debatten understregede en tydelig forskel mellem DI’s ønske om en gradvis og risikobevidst omstilling og Dansk Erhvervs krav om hurtigere og mere ambitiøse bæredygtighedsmål:

– Vi har haft en lang proces med overvejelser om, hvad der er bedst for branchen og bedst for Danmark. Og vi er nået frem til, at hvis man sætter barren højt, så når man også derop, lød det fra adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Læs også

Stadsarkitekt: Fremtidens bygninger skal ikke kun vurderes på klimatal

Underdirektør i Dansk Industri, Elly Kjems Hove, lagde derimod vægt på, at omstillingen til bæredygtigt byggeri bør ske i et tempo, der sikrer økonomisk stabilitet og undgår unødig risiko.

I debatten deltog (fra venstre): Klimaredaktør Jakob Martini (moderator), Finans, adm. direktør Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv, adm. direktør Lars Storr-Hansen, Danske Arkitektvirksomheder, vicedirektør Hanne Ullum, Bygherreforeningen, underdirektør Elly Kjems Hove, DI og markedschef for bæredygtighed, energidesign og indeklima Steffen Enersen Maagaard, Artelia. Foto: Building Green.

Hun understregede, at branchen skal have tid til at tilpasse sig de nye processer og materialer, der skal sikre en grønnere udvikling:

– Forandringerne kræver uddannelse, især blandt håndværkere, som skal lære at håndtere og implementere miljødeklarationer og grønne arbejdsmetoder.

Hensigtsmæssigt og ikke for hurtigt

Dansk Industri, der ligesom Bygherreforeningen ikke hører blandt de 600 organisationer, som har skrevet under på Reduction Roadmap, fokuserer ifølge underdirektøren på en skalerbar struktur for omstillingen, der sikrer, at omkostningerne ved grønne initiativer ikke stiger uhensigtsmæssigt og for hurtigt:

– Når vi gerne vil gøre noget nyt og bygge på en ny måde, skal alle arbejdsgange ændres. Forsikringsløsninger og risikoafdækning skal på plads, hvis vi skal lykkes med at gøre omstillingen skalerbar og tilgængelig, forklarede hun og pegede på forsikringsbranchen som en vigtig faktor i omstillingen.

Læs også

Action på Building Green: Nye stemmer vil have handling NU

I debatten argumenterede Brian Mikkelsen for, at omstillingen kræver klare, ambitiøse krav, der kan presse branchen til at udvikle sig hurtigere og mere innovativt:

– Hvis staten stiller høje standarder, vil det drive innovation og fremskridt, sagde han og henviste til erfaringer fra den grønne industri, hvor hårde krav har drevet en markant udvikling frem i f.eks. vindmølleindustrien.

Desuden betonede Brian Mikkelsen, at byggebranchen har kapaciteten til at opfylde selv meget høje bæredygtighedsmål, så længe kravene er tydelige og konsekvente, og ifølge ham kan klare mål sikre, at Danmark komme på forkant med udviklingen, som byggeriet uundgåeligt vil tage på tværs af landegrænser.

Relateret indhold