Minister roser byggebranchen for klimainitiativ – men det er der også brug for

Fra hovedscenen på Building Green København var minister Sophie Hæstorp Andersen imponeret over, hvordan byggebranchen har taget imod de skærpede krav til nybyggeri, og at man samtidig har taget initiativ til at gøre mere.
sophie haestorp andersen
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen holdt åbningstalen på dette års Building Green i København. Hun roste bl.a. byggebranchen for at gå længere end påkrævet i bæredygtighedens navn. Foto: Building Green

Building Green København har slået dørene op til det store event i Forum.

Fra hovedscenen lagde tidligere overborgmester i Københavns Kommune og ny social- og boligminister, Sophie Hæstorp Andersen (S), ud med at minde de mange tilhører om, at der ikke længere går 100 år mellem 100 års-hændelser, med store konsekvenser for mange danskere til følge:

– Vi kan ikke komme udenom, at byggebranchen står for store udledninger, og derfor spiller alle, der er her i dag, en rolle i, at vi sammen sikrer en grøn byggebranche og får bremset klimaforandringerne.

Læs også

Action på Building Green: Nye stemmer vil have handling NU

Hun fremhævede, at kravene til nybyggeri fra i år er blevet strammet, men medgav samtidig, at klimaudfordringerne kræver yderligere fremtidige skærpelser.

Dog er det vigtigt at få alle aktører – store og små og hele værdikæden – med på omstillingen, lød det fra ministeren, hvorefter hun roste byggeriet for selv at tage handling:

– Jeg er imponeret over, hvordan branchen har taget kravene til sig, og at flere af egen kraft går endnu længere end kravene stiller.

Vi er et foregangsland

Ministeren henviste til Reduction Roadmap, som over 630 virksomheder, organisationer og institutioner i dag har tilsluttet sig:

Læs også

Bag Roadmap’et: Myten om bæredygtige tiltag er ved at blive aflivet

– Mange går foran i København, hvor der udvikles løsninger, mens man bygger, og det er sådan, det skal være. Generelt kan vi være stolte af vores klimaindsats i Danmark. Vi er et foregangsland, men det forpligter også at være det.

Stadig mange barrierer

Ministeren påpegede, at Danmark i 2025 overtager formandskabet i EU, og at dette er en unik mulighed – også for byggeriet – til at vise vejen på europæisk plan ift. til komme i mål med Paris-aftalen.

– Der er stadig mange barrierer, før vi lykkes. Både lovgivningsmæssigt, økonomisk og finansielt, og flere incitamenter peger ikke alle sammen i den rigtige retning, sagde hun og uddybede, at Bygningsreglementet skal ses igennem, så klimakravene ikke kolliderer med f.eks. brandsikkerhed, der skal skabes balance mellem natur og byliv, i større grad skal der renoveres frem for at blive bygge nyt, og så skal der bygges mindre, selvom danskere uden for de større byer ønsker at bo på flere kvadratmeter.

Læs også

På Building Green: Klimaforskere skal inddrages i politiske beslutningsprocesser

– Men jeg oplever en byggebranche, som på mange områder går foran. Det er fascinerende, så hurtigt der udvikles – hvilket det også kræver, hvis ikke danske byer i fremtiden skal forsvinde.

Relateret indhold