Action på Building Green: Nye stemmer vil have handling NU

Building Green Københavns nye Action Space-scene giver ordet til andre end eksperter og fagprofessionelle. De unge, nye stemmer håber at se mange nye, grønne virksomheder og løsninger.
Emmilie Joy Hansen
Bygningssnedkerlærling og forkvinde i Lærlinge for Bæredygtighed, Emmilie Joy Hansen, er en del af det forandringspanel, der vil åbne Action Space-scenen for bl.a. studerende, lærlinge og håndværkere.

Når udstillere og besøgende valfarter til Building Green i dag og i morgen, vil der ikke blot kunne suges ny viden ud af standene og de fire velkendte scener: Hovedscenen, Green Discussion, Learning Sessions og Specialist Talk, der på hver deres facon kaster læring, debat og ny viden af sig.

Building Green København introducerer i år en helt nye scene, Action Space. Scenen skal give plads til nye idéer, åben dialog og konkrete løsninger, der kan implementeres her og nu. Alt sammen for at fremme den grønne omstilling i byggebranchen.

Læs også

Ni tilbage i kampen om årets Bæredygtige Element

På messens førstedag er det Building Greens Forandringspanel, der sætter dagsordenen. Panelet ønsker at gøre op med den traditionelle envejskommunikation. I stedet ønsker de at skabe et forum for samtale og diskussion, hvor målet er at give ordet til nogle nye stemmer i branchen.

Ikke eksperter

En vigtig del af Action Space er at skabe rum for en åben mikrofon, som giver tilhørerne mulighed for at bidrage direkte til debatten.

– Det vi laver her, er ikke traditionelle debatter eller oplæg, fortæller Frederik Gade Lind, bæredygtighedskonsulent og ressourcekoordinator, Enemærke & Petersen og Catapult Projects.

Frederik Gade Lind
Frederik G. Lind, der arbejder med bæredygtighed og ressourcer i Enemærke & Petersen og Catapult Projects ønsker som en del af forandringspanelet bl.a. at sætte fokus på de grønnere løsninger, der allerede er klar til brug – men overset.

– Vi vil i stedet åbne op for samtaler, der kan bringe mere lighed ind i, hvem der deltager i diskussionen. Det er ikke kun eksperterne eller de professionelle fagpersoner, der skal høres – vi vil også gerne have input fra studerende og lærlinge, som måske ikke har en dyb faglighed – endnu – men kan bringe friske perspektiver til bordet.

Håndgribelig bæredygtighed

Panelet ønsker dertil at konkretisere bæredygtighedens mange facetter og sætte fokus på, hvad der allerede er klar til implementering i byggeriet, og hvad vi måske overser. Det er derfor afgørende for panelisterne, at samtalerne på Action Space bliver konkrete og handlingsorienterede. Håbet er at se og møde mange nye grønne virksomheder, som kan inspirere og dele deres erfaringer med bæredygtige løsninger.

Læs også

Reduction Roadmap: Lige nu handler det om at finde sammen i partnerskaber

– Vi vil gerne være håndgribelige omkring bæredygtighed. Der er allerede mange løsninger klar til brug – f.eks. genbrug og genanvendelse – men vi skal også tale om de elementer, der stadig ikke får nok opmærksomhed, siger Frederik Gade Lind og fremhæver eksempler som træbaserede indervægge i stedet for metalskeletter.

Ud over Frederik Gade Lind består forandringspanelet af:

  • Emily Helsengreen, Transition
  • Oline Stærke, Acembee
  • Sarah Martine Høgstrup, NCC
  • Ebbe Gade, Milva
  • Emmilie Joy Hansen, Anders Mainz og Lærlinge for Bæredygtighed

En fælles forståelse

Emmilie Joy Hansen er selv håndværker og har som forkvinde i Lærlinge for Bæredygtighed tidligere deltaget i paneldebatter på Building Green. Hun ser især frem til at skabe konkrete samtaler, hvor der bygges bro mellem teori og praksis.

– Jeg arbejder jo direkte med materialerne – om mandagen står jeg og bygger med dem. Det, jeg glæder mig til, er at høre fra nye folk i branchen, om vi har en fælles forståelse af de udfordringer og løsninger, der ligger foran os, siger hun.

Der vil være rig mulighed for at få en god snak om de grønnere løsninger, som diverse kendte og mindre kendte virksomheder præsenterer. Her godt med besøgende hos Havnens Hænder, der har haft stand på messen siden 2019.

Hun understreger vigtigheden af, at uddannelsesinstitutioner og byggebranchen arbejder tættere sammen, så fremtidens håndværkere får en større indsigt i den bæredygtige omstilling.

– Der mangler tværfaglig snak i vores branche, og jeg håber, at samtaleformatet på Action Space kan være med til at ændre det, siger hun.

Onsdagen slutter af med programpunktet ‘Hvad skal du gøre anderledes på mandag?’ Her bliver det muligt at få en opsummering på de læringer og håndgribelige forslag, der er kommet frem i løbet af dagen. Dermed kan tilhørerne gå hjem med konkrete handlinger, de kan tage fat på allerede i morgen.

Human Rights og Dark Matter

På messens andendag er scenen overladt til en række organisationer og bevægelser, der ikke nødvendigvis alle er direkte relateret til det byggede miljø, men som alle arbejder med at flytte holdninger, skabe bevægelser og ændre folks adfærd for at gøre verden til et mere bæredygtigt sted.

Læs også

Arkitekt med opråb: Fremtidens arkitekter skal turde afvige fra nutidens normer

Dem der får ordet på Action Space torsdag, er bl.a. journalist Signe Wenneberg, biolog Alexander Holm, Johan Galster fra We Do Democracy, Karin Gottlieb fra Roskilde Festival, Jacob Rask fra Bloxhub, Andreia Fidalgo fra Institute for Human Rights and Business og Ivana Stancic fra Dark Matter Laboratories.

Du finder Action Space på 1. sal.

Building Green åbner dørene i dag d. 30. oktober kl. 9-17. Det hele er færdigt igen torsdag d. 31. oktober kl. 17. Se hele programmet her.

Relateret indhold