Travle kloakmestre: Boligejere vil sikre deres boliger mod vand

5,4 % af befolkningen over 18 år har oplevet oversvømmelser i deres helårsboliger eller sommerhuse efter forhøjet vandstand eller stormflod. Det giver travlhed hos kloakmestrene.
Dette hus, hvor vandet er på vej til at sive ind i kælderen, kunne godt have brug for et omfangsdræn - en form for nedgravet tagrende langs husets fundament, der kan lede overskydende vand væk fra kælder og hus. Foto: Getty Images
Dette hus, hvor vandet er på vej til at sive ind i kælderen, kunne godt have brug for et omfangsdræn - en form for nedgravet tagrende langs husets fundament, der kan lede overskydende vand væk fra kælder og hus. Foto: Getty Images

Boliger, haver, marker og andre arealer behøver efterhånden ikke være decideret lavtliggende for at have problemer med indsivende vand eller ligefrem oversvømmelser, når grundvandet står så højt, som det gør i mange dele af Danmark i disse dage.

Det vand der kommer fra oven eller fra den smeltende sne har ingen steder at søge hen, og det giver våde kældre, entreer og stuer. Det mærker man hos landets kloakmestre og hos 3byggetilbud.dk, der fortæller til DR, at etablering af omfangsdræn er en efterspurgt service i disse dage.

Læs også: Skybrudssikrer Harrestrup Å for 200 mio. kr.

Hos 3byggetilbud.dk, hvor private kan indhente tilbud fra håndværkere, har man oplevet en vækst på næsten 150 % i antallet af henvendelser, der drejer sig om omfangsdræn, sammenlignet med samme tidspunkt for et år siden, fortæller kommunikationschef Maria Carlsen til DR.dk:

– Jeg har absolut ikke set, at vand har haft så stor betydning før. Man kan bestemt godt sige, at det er ekstraordinært, hvor mange sager vi får, som er relateret til nedbør.

Frygter oversvømmelser

I en undersøgelse foretaget af YouGov for ejendomsmæglerkæden Home svarer hver 8. dansker (ca. 13 %), at de ‘i nogen grad til meget høj grad’ frygter oversvømmelser i deres helårsboliger.

Sommerhusejerne er mere bekymrede idet 32 % af sommerhusejerne, hvilket repræsenterer et betydeligt antal af de cirka 220.000 sommerhuse i Danmark, har en tilsvarende bekymring for oversvømmelse. 36 % ser en ‘mindre grad af risiko’ i deres primære hjem, mens 47 % føler sig ‘slet ikke i risiko’.

Læs også: Stormflodspulje: Kommuner kan få dækket 25 pct. til skader

Analysen viser også, at over en kvart million danskere, svarende til 5,4 % af befolkningen over 18 år, har oplevet oversvømmelser i deres helårsboliger eller sommerhuse efter forhøjet vandstand eller stormflod.

– Oversvømmelser er noget, som mange danskere allerede har inde på livet – enten fordi de har oplevet det før, eller fordi de er bekymrede for, at det kan ske, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

Relateret indhold