Sådan kan virksomheder beholde deres ældre medarbejdere

Mens den politiske debat om pensionsalderen raser, er fokus gledet helt væk fra de seniorer, der faktisk ønsker at fortsætte på jobbet. Og det er en skam, for de er en værdifuld ressource for virksomhederne.
Morten Frihagen i blåstribet skjorte og sort jakke.

Arbejdet er en vigtig del af vores identitet, som er svær at slippe fra den ene dag til den næste. Derfor ønsker mange seniorer rent faktisk at beholde arbejdet og den daglige kontakt med kolleger. Men for at det lykkes, bør man som arbejdsgiver tage nogle simple redskaber i brug. Og det er dem, vi i Dansk Håndværk vil inspirere virksomhederne til at overveje.

Læs også

Gør 50+ til et aktiv og opnå vigtige konkurrencefordele

Seniorerne har stor erfaring, kender tidligere løsninger på faglige problemer og er ofte en stabiliserende faktor i de sociale relationer mellem medarbejderne.

Samtidig er de en del af løsningen på den mangel på dygtige medarbejdere, som mange virksomheder vil opleve de kommende år.

Men undersøgelser blandt ansatte, der stopper umiddelbart ved pensionsalderen, viser, at mange af dem ikke blev spurgt om de havde lyst til at fortsætte. Så hvis man ønsker at medarbejderen skal blive, råder vi virksomhederne til at tale med vedkommende om muligheden i god tid før pensionsalderen.

Fleksibilitet og forventningsafstemning

Arbejdsgiveren skal dog først gøre sig klart om og hvordan, der vil være brug for seniorerne, og man bør overveje, om den ansatte kan få mulighed for fleksibilitet og indflydelse på tid og arbejdsopgaver.

Ofte vil vedkommende gerne fortsætte en periode som hidtil, men ønsker derefter at gå ned i tid eller afstå fra visse – eksempelvis fysisk krævende – arbejdsopgaver. Arbejdsgiver skal derfor på forhånd gøre sig klart, i hvilket omfang det kan lade sig gøre.

Som en tredje opgave er det vigtigt at lave en forventningsafstemning om betingelserne for at fortsætte og hvilke opgaver, der skal udføres.

Læs også

Mangel på faglærte – Danmark skal lære af Estland og Kroatien

Da vi i foråret 2024 forhandlede nye overenskomster for Bygge- og Anlæg, VVS- og Blikkenslager, Industri- og værksted og Auto- og Boligmonterings områderne, aftalte Dansk Håndværk og 3F, Blik og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal, at virksomhederne skal holde en årlig medarbejderudviklingssamtale.

Det kan ske på et vilkårligt tidspunkt i løbet af året og er derfor en åbenlys mulighed for den forventningsafstemning, der er behov for – både for arbejdsgiver og for den ansatte, der nærmer sig pensionsalderen.

Relateret indhold