Det er ikke hver dag, udmærkelsen DGNB Diamant bliver sat i spil. Nogle af de få projekter, der har opnået en diamant, er Middelfart Rådhus, DTU Skylab i Lundtofte og Seniorbofællesskabet Balancen i Ry.
Nu har håndværkskollegiet i Horsens også fået DGNB Diamant-udmærkelsen Fremragende hæftet på sig. Kollegiet i Horsens er det første af de tre håndværkskollegier, som opføres af Fonden for Håndværkskollegier. De to andre kommer til at ligge i Herning og Roskilde.
Kollegiet i Horsens er tegnet af Cubo og Danø Arkitektur og opført af Nordstern, mens Schønherr har stået for landskabsarkitekturen. Ingeniør på projektet var Tri-Consult.
De 72 moderne kollegieboliger i 6 punkthuse, værkstedsfaciliteter og fællesarealer er designet, så de tilsammen udgør et helt særligt studiemiljø til håndværkselever med store rum, mindre lommer og intime rum. Tilsammen danner det en homogen ramme om aktive zoner, boliger og et frodigt haverum med regnvandsbassin samt en klynge af boliger anlagt omkring fælles torve.
Byggeriet, der i materialevalg og konstruktion udtrykker rustik styrke, skal vise, hvordan klassiske materialer og håndværksmetoder i kombination med fremsynet, moderne arkitektur kan resultere i et smukt, funktionelt og unikt byggeri.
Arkitekter ser håndværkskollegiet i Roskilde for sig – se med her
Kollegiet vil således fungere som et levende katalog i gode løsninger, både håndværksmæssigt, arkitektonisk og materialemæssigt.
Helt ned i detaljen
Udmærkelsen DGNB Diamant, der gives i tillæg til byggeriets eksisterende DGNB Guld-certificering, er kun uddelt få gange i Danmark. Selve evalueringen bag er foretaget af en uvildig fagdommerkomité. Komitéen har bedømt kollegiet på tværs af byggeriets ydre form og sammenhæng med lokalområdet, den indvendige disposition samt tekniske løsninger og detaljering.
DGNB Diamant supplerer DGNB-certificeringen på følgende områder:
- Arkitektonisk kvalitet
- Holdbarhed og robusthed
- Sammenhæng med nærområdet
- Plandisponering og materialevalg
- Detaljering og indeklima
Smuk strategi
Under overskriften Skønhed og med topkarakteren Fremragende beskriver fagdommerne Anita Munch Jensen fra byMunch by- og landskabsarkitektur, Hans Jørgen Vesthardt fra Vesthardt Arkitekter og Rasmus Kierkegaard fra Link Arkitektur bl.a. projektets oplevelsesmæssige kvaliteter således:
‘Smuk strategi der understreges i formen fra den store skala og helt ned i detaljen. Stor skønhed i det ‘indvendige’ uderum mellem bygningerne med flotte materialer, som både i detalje og materialitet er smukke i mange år. Flot detaljering i sammenhængen mellem inde og ude, såsom det beplantede indvendige atrium, de små siddenicher ved indgangszonerne, gentagelsen af de indbyggede møbler (inde/ude) og gulve, der smukt løber ind og ud af bygningerne. Et meget smukt projekt’.
I den samlede evaluering lyder det blandt andet:
’Samlet set vurderes Håndværkskollegiet at have værkkarakter; det er et referencebyggeri og et eksempel på, hvor betydningsfulde bygherrer er for den fortsatte udvikling af det danske håndværk. Det er et eksempel på et nybyggeri, der tager alle parametre med i den tvingende nødvendige omstilling mod et mere bæredygtigt byggeri’.
Hensyn til miljøet
DGNB Diamant-udmærkelse vækker glæde hos BRFfonden, der står bag byggeriet:
– Det har en kæmpe betydning for os, at Håndværkskollegiet i Horsens opnår en DGNB Diamant-udmærkelse. Vi har gennem hele projektet prioriteret både hensyntagen til miljøet, byggeriets håndværksmæssige kvalitet, og ikke mindst livskvaliteten for kollegiets beboere. Det her viser, at vi har formået at ramme rigtigt, og at virkeligheden står mål med visionen bag kollegiet, siger Kristian May, direktør for BRFfonden og Fonden for Håndværkskollegier.
Håndværkskollegiet i Horsens er opført i perioden 2021-2023 og taget i brug i marts 2024, hvor de første beboere flyttede ind. Ud over kollegieboliger er der også fundet plads til en forstanderbolig, fire fælles værksteder, administrationslokaler og en stor fællessal på det 15.000 kvm store, tidligere DSB-areal.
Kollegiet har et bruttoetageareal på ca. 7.000 kvm. Budgettet er anslået til 200 mio. kr. i Byggefaktas SMART-database over bygge- og anlægsprojekter.