Nu kan betonelementer produceres med genbrugte stumper indstøbt

Betonelementbranchen er klar til at gå nye veje med henblik på at reducere CO2-aftrykket i byggeriet. I samarbejde har Tscherning og CRH Concrete netop lanceret et helt nyt koncept.
Arbejde bliver udført på beton elementer
Her ses processen i elementproduktionen. De rå og utilpasse stykker genbrugsbeton lægges i støbeformen til betonelementet utilpassede og støbes ind uden yderligere bearbejdning. Det sparer CO2, men et ekstra plus er, at de færdige elementer får et unikt og rustikt udtryk.

Historisk set er der stor tradition for at bygge med betonelementer i Danmark. Udfordringen i en tid med fokus på bæredygtighed er i imidlertid, at beton har et stort CO2-aftryk. Derfor eksperimenterer man på flere fronter med at gøre betonelementerne mere bæredygtige.

Indtil nu har man primært eksperimenteret med to metoder, nemlig at støbe elementet med en kerne udført i en svagere, men mere bæredygtig beton, eller at støbe en ramme uden om et helt regulært stykke genbrugsbeton. I bestræbelserne på at mindske CO2-aftrykket kigger man dog nu på endnu en vej, nemlig så at sige at indstøbe rå stumper beton.

– I fællesskab har vi fundet en effektiv løsning på at grabbe elementstykkerne ned fra byggerier, der rives ned, i stedet for at skære dem ud. Ved denne løsning tilfører vi ikke yderligere bearbejdning og dermed ingen ekstra energi eller klinger, som har en negativ indvirkning på CO2-aftrykket, siger Mikael Jakobsen, der er nedrivningsdirektør hos nedrivningsfirmaet Tscherning.

Mulighed for yderligere reduktion

Forsøget er etableret i samarbejde med betonelementleverandøren CRH Concrete, hvor teknisk chef Lars Reimer fortæller, at man sammen med Tscherning har kigget på optimering af nedrivningsprocessen, sikring af forsyningskæden samt på, hvordan det også er muligt at producere betonelementerne til en konkurrencedygtig pris. Det er man nu i mål med, og de foreløbige resultater viser desuden, at det er muligt at opnå en væsentlig reduktion i CO2-aftrykket.

– Vi har opnået reduktion på 23 % CO2 i forhold til vores standard betonelementer, hvor vi har erstattet beton med de genanvendte betonelementer. Går vi ind og kigger på betonrecepten og erstatter mere cement i betonblandingen med f.eks. kalcineret ler ser vi et potentiale for yderligere besparelse i CO2-aftrykket, forklarer Camilla Dyring, der er bæredygtighedschef hos CRH Concrete.

De første elementer er nu klar

Hos CRH Concrete har man netop støbt de første elementer med genanvendte betonelementer. Genanvendelse af beton er dog ikke noget nyt. Man har i mange år støbt elementer med nedknust beton, som erstatter en del af sten og grus i betonblandingen. Det nye er altså, at man har støbt elementer med hele stykker genanvendt betonelementer, som erstatter en del af betonforbruget og dermed reducerer cementforbruget.

– Genanvendelsesprocenten er på ca. 25 % i de støbte elementer. Vi arbejder kontinuerligt på at optimere vores betonelementer og kigger ind i forskellige løsninger til reduktion af CO2-aftrykket. Det, at vi nu kan levere betonvægge med genanvendte betonelementer, er jeg meget stolt af, siger Vibeke Starup, der er Director External Operations hos CRH Concrete.

De foreløbige resultater

  • Ca. 25 % genanvendelse i de støbte elementer.
  • 23 % CO2-reduktion i forhold til CRH’s standardbetonelement.
  • 37 % CO2-reduktion i forhold til det generiske datagrundlag for betonelementer i BR18 bilag 2, tabel 7.
  • Indtil man har opnået et bedre datagrundlag, er de genanvendte betonstykker indregnet med samme emissionsdatasæt som nedknust beton.

Relateret indhold