Den vil kunne sortere 25.000 ton byggeaffald årligt – landets første robotsorteringsanlæg til byggeaffald, som netop er blevet indviet på miljøvirksomheden Solums miljøplads i Roskilde.
Anlægget, der er det første af sin slags i Danmark, adskiller med avancerede sensorer materialer som træ, glas, beton og gips med næsten 100 % præcision. Dette muliggør en markant højere genanvendelse af byggeaffaldet. Og det er nødvendigt. For byggeriet udgør hvert år 40 % af landets samlede affald.
Bunken af jordaffald fra anlægsbranchen er højere end nogensinde før
Ca. en tredjedel af det udsorterede affald som træ og jord genanvendes, men kun ca. 5 % af det blandende bygge- og anlægsaffald, der årligt udgør over 1.400.000 tons, bliver sorteret manuelt og herefter genanvendt.
Det nye robotanlæg er derfor et afgørende skridt for at forbedre Danmarks cirkularitet. Den er ifølge Circularity Gap Report i dag kun på fire procent. Det nye robotsorteringsanlæg markerer derfor ikke blot en milepæl for Solum, men for hele byggebranchen, der nu har mulighed for at øge genanvendelsen af materialer til gavn for miljøet og økonomien.
En ineffektiv proces
I spidsen for Solum står adm. direktør Christian Christensen, som har udviklet virksomheden til at blive en frontløber inden for cirkulær økonomi og genanvendelse. Han siger:
Er på en mission: Bygger lille familievilla af brugte materialer
– Byggeaffald sorteres i dag manuelt med en gravko, en ineffektiv proces, der resulterer i minimal genanvendelse. Det meste knuses og bruges som fyld til bl.a. veje, som ligger lavt i affaldshierarkiet. Den nye robot er derfor et vigtigt skridt mod øget genanvendelse af byggeaffald.
Sikrer data til ESG-rapporter
Robotten, der er udviklet af det finske firma Zen Robotics, forventes at styrke både den grønne omstilling og skabe nye forretningsmuligheder i byggebranchen.
Både ved at sikre en mere effektiv sortering af byggeaffald og samtidig skaffe data til kundernes ESG-rapporter bliver genanvendelse nemlig både en økonomisk gevinst og en løsning på de stigende krav til øget bæredygtighed.
Tårnhøjt materialeforbrug giver 12,4 mio. ton affald. Byggeriet ligger i top
– Byggeaffald har længe været en af de største udfordringer i den grønne omstilling. Med anlægget viser Solum, at genanvendelse kan styrke både cirkularitet og skabe økonomisk vækst. At blive bedre til at sortere og genanvende affaldsfraktioner bliver en god forretning, især med de stigende krav til grøn omstilling, udtaler underdirektør i Dansk Industri, Karin Klitgaard.
Et centralt led i klimamål
Til stede ved indvielsen var udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek som repræsentant for regeringen. Den har et mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 % inden 2030. Her er anlægget et centralt led i at reducere landets affaldsmængde og øge genanvendelsen.
– Vi står midt i en afgørende tid for vores klima, og nye teknologiske løsninger er nødvendige for at fremme den grønne omstilling. Byggeaffald udgør en væsentlig del af den samlede affaldsmængde og er derfor en vigtig branche at gennemse for at styrke genanvendelsen. Med anlægget kan vi tage et markant skridt mod at øge genanvendelsen og sikre en mere cirkulær økonomi, så vi kan nå vores klimamål, sagde ministeren i forbindelse med indvielsen.
Solum er pt. optaget af at undersøge muligheden for at opføre 2-3 lignende robotsorteringsanlæg flere steder i landet. Dertil er virksomheden i gang med at opføre Sjællands første anlæg til sortering af plastaffald i Holbæk. Anlægget forventes klar til drift i 2026.
Læs mere om det her: