Stor interesse for flere VE-projekter i østjysk kommune

16 udviklere har bekræftet overfor Skanderborg Kommune, at de er interesseret i at etablere vedvarende energianlæg. Byrådet har sagt ja til at sende tematillæg i høring.
Stort grønt område med solceller og vindmøller i baggrunden.
Af de 16 tilkendegivelser er seks solcelleanlæg, seks vindmøller og fire er hybride anlæg med både solceller og vindmøller. Foto: Gettyimages.

Siden juni har udviklere i Skanderborg Kommune kunnet indsende forhåndstilkendegivelser med ønsker om at etablere VE-anlæg i et samarbejde med kommunen og borgerne og virksomheder i de berørte lokalsamfund.

Kommunen har nu ved fristens udløb modtaget 16 tilkendegivelser, hvoraf seks er solcelleanlæg, seks med vindmøller og fire hybride anlæg med både solceller og vindmøller. To af de rene solcelleprojekter ligger i tilknytning til eksisterende vindmølleområder.

Læs også

Klar forbedring af Energimærker: ”Tidligere var beliggenheden alt”

– Vi er meget glade for den store interesse. Nu gennemgår vi alle henvendelserne. Der vil formentlig være projekter, som ikke kan realiseres – eksempelvis pga. fredet natur – og som derfor må sorteres fra. Efter den første grovsortering prioriterer vi resten af projekterne, siger borgmester Frands Fischer.

Økonomi- og Erhvervsudvalget får projekterne til prioritering på et udvalgsmøde, og det forventes at ske i november 2024.

Dialogområder

I Skanderborg Kommune har byrådet et mål om at producere grøn el svarende til 100 % af forbruget i 2030. Der skal derfor findes plads til at producere 557 GWh vedvarende energi om året inden for kommunegrænsen, hvilket svarer til det gennemsnitlige elforbrug i ca. 124.000 husstande.

Det vil eksempelvis kræve 43 vindmøller på 150 meters højde, eller ca. 500 hektar solceller svarende til størrelsen på Hørning by, og kommunen har i forvejen udpeget såkaldte dialogområder. Dvs. områder, hvor VE-anlæg kan placeres.

Læs også

CO2-fangst på budgettet – vil fjerne 900.000 tons CO2 fra København

Frands Fischer fastslår dog, at en udpegning ikke betyder, at der med sikkerhed etableres solceller eller vindmøller i et givent område, men at der lægges op til dialog mellem kommunen, borgerne og de udviklere, der gerne vil opføre VE-anlæg i området.

Relateret indhold