Partnering er som samarbejdsform ved at blive populær i byggeriet. For eksempel er byggeriet af det nye Vendsyssel Teater sket ved partnering.
Det kræver, at alle parters kompetencer bliver inddraget så tidligt som muligt i både planlægningen og selve byggeriet. Det har givet en positiv atmosfære og kultur på byggepladsen i centrum af Hjørring, hvor alle faggrupper arbejder med hinanden fremfor – som det nogle gange er tilfældet – mod og på tværs af hinanden.
Det giver både en skarpere, smidigere og mere involverende byggeproces.
Filantropidirektør Anne Skovbro Realdania
13. april holdes der rejsegilde på byggeriet. Men allerede inden første spadestik havde arkitekter og entreprenør en dag med en coach, og cirka hver tredje uge mødes arkitekter, entreprenør og bygherre.
Det betyder blandt andet, at alle får talt sammen og set hinanden i øjnene og talt om udfordringer og fælles løsninger.
– Der er ingen tvivl om, at denne her måde at samarbejde på betyder, at vi som bygherre og kommune sikrer, at vi får mest mulig kvalitet for pengene, og at budget og dermed tidsplan holder. Det er altafgørende for os som kommune, og noget vi har stor fokus på i så stort og kostbart byggeri, som teateret her er, siger borgmester Arne Boelt (S).
Realdania arbejder med at understøtte og udvikle gode processer inden for byggeri og har brugt samme model ved byggeriet af Dokk1 i Aarhus.
– Vi har rigtig gode erfaringer med samarbejdsformer som denne her. Det giver både en skarpere, smidigere og mere involverende byggeproces og derfor også et bedre resultat i sidste ende, siger filantropidirektør i Realdania Anne Skovbro.
En positiv proces
Partnering-tanken, der bygger på medspil og tillid frem for modspil og mistillid, har forplantet sig til alle de håndværkere, der har eller har haft teaterbyggeriet som arbejdsplads.
– Det har været en helt særlig positiv proces, fordi vi fra begyndelsen har været inddraget i planlægning og projektering med Hjørring Kommune som bygherre, arkitekter, ingeniører og ikke mindst de facadeentreprenører, vi i fællesskab har valgt til opgaven. Det har skabt en fælles forståelse af opgaven, og alle har medvirket positivt til at få projekteret et smukt, bygbart og funktionelt teater inden for den økonomiske ramme, siger direktør Asger Enggaard fra A. Enggaard A/S.
Det nye Vendsyssel Teater i Hjørring til 170 millioner kroner står klar til november 2016 med officiel indvielse d. 14. januar 2017. Hjørring Kommune bidrager med 55 mio. kr, foreningen Realdania med 65 mio. kr., mens Det Obelske Familiefond og den lokale ENV-Fonden hver støtter med 25 mio. kr.